ÖZKÖK: “SÖYLEYECEKLERİM SAVCILARI ÇOK ETKİLEYECEK “ - STAR GAZETESİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ÖZKÖK: “SÖYLEYECEKLERİM SAVCILARI ÇOK ETKİLEYECEK “ - STAR GAZETESİ
Tarih: 01.02.2010 > Kaç kez okundu? 2784

Paylaş






“Seminer emrini ben verdim”

01 Şubat 2010 Pazartesi 10:13

Genelkurmay eski başkanı Hilmi Özkök: “Söyleyeceklerim savcıları çok etkileyecek “



Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar”a konuştu. Özkök konuşmasında: "Söyleyeceklerim savcıları çok etkileyecek" dedi. İşte o yazı:



Seminer emrini ben verdim Balyoz”dan haberim yok



HİLMİ PAŞA KONUŞTU





Darbe planları deşifre oldukça, senaryolar ortalıkta uçuştukça, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök”ün demokratik rejimin korunmasındaki tarihi rolüne olan inanç daha da artıyor. Ne kadar zor şartlar altında görev yaptığını ve ne tür badirelere göğüs gerdiğini şimdi daha iyi anlıyoruz.



Tabi sözüm herkes için değildir. Darbecileri efsaneleştirenler Özkök Paşa”ya "Neden görevini yapmadın" kolaycılığı içinde saldırabiliyorlar. Hani, dinime söven bari Müslüman olsa örneğindeki gibi...



Son olarak Balyoz Darbe Planı”nın mimarı olmakla suçlanan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, "Açıklama yapması yurttaşlık görevidir" diyerek Özkök”ü açıklamaya davet etti.



Daha önce Ergenekon savcılarına ifade veren Özkök Paşa ise uzun süre sessiz kalmayı tercih etti. O sustukça yumruk sayısı arttı, darbeciler yerine onu suçlu ilan ettiler.



Herkesin konuşmasını merakla beklediği Özkök, nihayetinde suskunluğunu bozdu. Hilmi Paşa, sessiz kalmasının gerekçesini şöyle izah etti: "Emekli bir Genelkurmay Başkanı olmam ve mevzu bahis olayların benim görev zamanımda vuku bulmuş olması nedeniyle söyleyeceklerim bu konuya el atmış savcıları çok etkileyecektir. Soruşturma safhasının gizliliği de ihlal edilmiş olacaktır." BEN DE MANGALDA KÜL BIRAKMAMAYI BİLİRİM



Özkök, şöyle devam etti: "Sıradan bir kişi olsaydım, söyleyeceklerimden sorumlu olmayacağımdan, ben de mangalda kül bırakmadan neler neler söyleyebilirdim. TV stüdyolarında kurulan mahkemelerde iddia makamını, savunmayı, savcıyı, avukatı oynardım. Ama takdir edersiniz ki emekli bir devlet adamı olarak bunu yapamam. Adil bir yargılamayı şu veya bu yönde etkilemek sadece zarar üretir."



Olayın içindeki taraflardan biri olarak konuşmasının yürütülen soruşturmaya zarar vereceği kaygısı, makul ve anlaşılabilir bir yaklaşımdır.



Ancak soruşturmanın mimarı olduğu iddia edilen orgeneralin her gün TV ekranlarında boy gösterdiği ve şahsına yönelik ağır suçlamaların yapıldığı bir süreçte her şeye rağmen cevap vereceği ve açıklık getireceği karanlık noktaların bulunduğu kanaatindeyim.



Israr karşısında Hilmi Paşa”nın Balyoz Darbe Planı”na ilişkin cevabı şöyle oldu: "Size söyleyebileceğim sadece şudur. Genelkurmay Başkanlığı bildirisinde hangi tür planın seminerinin yapılacağı açıkça yazılmıştır. Adı geçen emekli orgeneralin (Çetin Doğan) 26 Ocak tarihinde t24 İnternet Sitesi”nde yayımlanan beyanatında hangi plan unsuruna ağırlık verdiği belirtilmiştir. Seminerden haberim vardır çünkü yapılmasını genelkurmay başkanı olarak ben emrettim."



Sanıyorum Hilmi Özkök, bu ifadeyle Genelkurmay açıklamasındaki "Plan seminerinin gayesi, dış tehdide ilişkin olarak hazırlanan harekat planlarını geliştirmek ve ilgili personelin eğitimlerini sağlamaktır" cümlesine gönderme yapmak istiyor.



BELGELER CİDDİ BULUNURSA YARGI GEREĞİNİ YAPACAKTIR



Ama Taraf Gazetesi”nde yayınlanan bölümler, dış tehdit hazırlığının çok ötesinde iç siyaseti dizayn etmeye yönelik kanlı bir darbe planını andırıyor.



Böylesine kanlı bir eylem planına demokrat kişiliğiyle tanıdığımız bir komutanın izin vermesi mümkün mü? "Seminerin yapılmasını ben emrettim" sözüyle neyi kast etmiş olabilir?



Özkök, şöyle açıklık getirdi: "Seminer sonuç raporu gayet doğal olarak emreden makama hiyerarşik komuta kanalıyla sunulur. Bu raporu Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı karargahları inceler ve özetini komutanlara sunarlar. Basında yer aldığı şekilde suç sayılacak şeyler bana sunulmadı. Sonuç raporunda da bunların yer aldığını sanmıyorum. Esasen adı geçen emekli orgeneral de bunları reddetmektedir. Ama yıllar sonra ortaya çıkan bu belgeler ciddi bulunursa yargı tarafından gereği yapılacaktır."



Bu ifadelerde de çok tarihi mesajlar gizli. Üç noktada toplayabiliriz: 1-Taraf Gazetesi”nde yayınlanan plandaki unsurlar, bana gönderilen özet raporda yok. 2-Basına yansıyan bölümler doğruysa suçtur. 3-Yargı belgeleri ciddi bulursa gereğini yapar.



Ben gençliğin ne olduğu bilirim...



AĞIR İTHAMLARA CEVAP



Balyoz Planı üzerine basında o döneme ilişkin tartışma oluşturan yazılar çıktı. Özkök Paşa söyle diyor:



"Bahsi geçen yazıları ben de okuyor ve ulusum adına derin üzüntü duyuyorum. TSK”ni özellikle zor dönemlerde yönetmenin talep ettiği



Yüksek Sevk İdare bilgisinden yoksun olanların bu tür davranışlarını zor da olsa hoş görmeye çalışıyorum."



Hilmi Paşa adını vermese de bu sözün adreslerinden birinin "Sen nasıl paşasın" diyen Fatih Altaylı olduğu kuşkusuzdur.



Şöyle devam etti: "Hani Orson Welles”in bir şarkısı var. “Ben gençliğin ne olduğunu bilirim, ama sen yaşlılığın ne olduğunu bilmezsin” Bu nedenle acı dilleriyle, bu ülkeye saçlarını ağartarak yıllarca hizmet etmiş yaşlı bir komutana hakaret edenleri tekzip etmediğim gibi mahkemeye de vermediğimi herkes bilir. Onlara o, bana bu yakışır."



Darbe paranoyasıyla genç yaşta beyni sulanmış üniformasızların cirit attığı bir ülkede demokrat kimliğiyle gönüllerde taht kurmuş bir emekli general, kendine "yaşlı" diyerek haksızlık yapıyor ama "bilgelik" böyle kutsal bir ruh haline sahiplik olsa gerek...



(STAR GAZETE)







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 769
Toplam Tekil 4066904
IP 18.223.106.232






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.312 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu