BASIN BÜLTENİ 29 Ekim KKTC’de de tören ve etkinliklerle kutlandı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ 29 Ekim KKTC’de de tören ve etkinliklerle kutlandı
Tarih: 31.10.2016 > Kaç kez okundu? 1018

Paylaş


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı KKTC’de ilk kez gösterilerin ağırlıkta olduğu şölenle kutlandı. Şölendeki tek askeri unsur, piyadelerin ve emekli mücahitlerin geçişi oldu.

Başkent Lefkoşa’da her yıl Doktor Fazıl Küçük Caddesi’nde sabah saatlerinde resmi törenle yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının bu yıl saat ve mekanı da değiştirildi. Şölen şeklindeki kutlama öğleden sonra ve Dereboyu olarak bilinen Mehmet Akif Caddesi’nde yer aldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Cumartesi sabahı Lefkoşa ve diğer ilçelerde de çelenk sunma törenleri düzenlendi



Dürüst: “Esas olarak anlaşılması gereken garantörlük ve mülkiyettir”



Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Kıbrıs sorununa ilişkin, “Biz çözüm istiyoruz ama iki unsurdur esas olarak anlaşılması gereken. Bunlardan biri garantörlük, ikincisi ise mülkiyet meselesidir” dedi.

Dürüst, Türkiye Kıbrıs İşbirliği Cemiyeti’nin düzenlendiği toplantılara katıldı. Dürüst konuşmasında, KKTC'nin dünya coğrafyasında anavatan Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmaksızın yaşamayacağını çok iyi bildiğini söyledi.

Dünyada var olabilmek, huzur ve güven içerisinde yaşayabilmek için bundan önce olduğu gibi her zaman Türkiye'ye ihtiyaçları olduğunu ifade eden Dürüst, şöyle konuştu:

“Türkiye'deki cumhurbaşkanlarımız, başbakanlarımız, tüm halk her zaman yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'ne çok büyük bir sıcaklıkla yaklaşmıştır. Ama bu neyi getirmiştir. Ben onun altını çizmek istiyorum. Nüfusumuz 270 bin, öğrenci sayımız 95 bin. Ana vatan Türkiye'de nüfus 80 milyon, üçüncü ülkeden öğrenci sayısı 50 bin. 80 milyon da 50 bin üçüncü ülkeden gelen öğrenci varken, 270 bin nüfusta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 35 binlik bir üçüncü ülke öğrencisi vardır. Bu aslında çok büyük bir başarıdır. Kimin başarısıdır? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ada üzerinde planlamış olduğu, önemli, ilkeli hedefe doğru yürüyüşün başarısıdır. Ana vatanımızla birlikte yaptığımız çalışmalarda turizm ve eğitim üzerine planlamalarımızı yaptık. Hiç merak etmeyiniz çünkü her geçen gün Türkiye Cumhuriyeti'nin iş adamları Kuzey Kıbrıs'a geliyor, oraya yatırımlar yapıyor. Bu da şu anlama geliyor ki anavatanım ada üzerindeki tırnaklarını çok daha derine saplıyor. Bizim için önemli olan sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin var olması değildir. Onun dünya tarafından da tanınması önemlidir. Ancak mensubu bulunduğum Ulusal Birlik Partisi açısından da şu önemlidir ki ada her zaman Türk olmalıdır. Türk varlığıyla sonsuza dek varlığını yürütmelidir.”

Kendilerinin bu duygu ve düşüncelerle hareket ettiklerini dile getiren Dürüst, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin her ay 25 milyon TL civarında cari bütçemize yapmış olduğu katkıyı da basın huzurunda söylemekten de ne bir rahatsızlığım ne de bir huzursuzluğum vardır” ifadelerini kullandı.

Dürüst, son 7 yıldır kabinede çeşitli bakanlıklar üstlendiğini aktararak, her zaman anavatanla iyi ilişkilerin ada üzerine olumlu yansıyan sonuçlarını çok iyi bildiğini belirtti.

Geçen hafta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın KKTC'de bulunduğunu hatırlatan Dürüst, “400 milyon civarında bir yatırım anlaşmalarını birlikte yaptık. Bu, anavatanın Kuzey Kıbrıs'ı yalnız bırakmadığının en açık göstergesidir” dedi.

Dürüst, Kıbrıs müzakerelerinin devam ettiğini ve kendilerinin anlaşma ve çözümün olmasını istediklerini aktararak, Güney Kıbrıs'ın “Garantör ülke olmasın” söylemlerini eleştirdi.

“Biz çözüm istiyoruz ama iki unsurdur esas olarak anlaşılması gereken. Bunlardan biri garantörlük, ikincisi ise mülkiyet meselesidir” diyen Dürüst, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben görüyorum ki bu işin olmasını arzu edenler 'Oldu bitiyor' diye haykırırken aslında o temel iki unsur için gerçekçi bir gözle bakacak olursak, sadece Rum uzlaşmazlığından, Rumların sadece kendi kendilerini her zaman düşünüyor olduklarından dolayı, maalesef aynı noktada sayıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımızın, her zaman bir adım önde olmalıyız ilkesinde çok sadık davranmaktayız. Dünyaya bunu haykırıyoruz. 2010 yılında Türk tarafının yüzde 65 'evet'i, Rum tarafının yüzde 76'ı 'hayır'ı ile karşılaştık. Oysaki Avrupa Birliği bize demişti ki 'Siz evet deyin, Rum tarafının ne diyeceğine bakmayınız. Siz evet dediğiniz zaman buraya artık uçaklar da inecek, yapılan yardımlar da hiçbir zaman tek taraflı olmayacak. Sonuç ne oldu? Sonuç Rum yönetimi Avrupa Birliği'ne alındı. Hatta kısa bir süre sonra dönem başkanı oldu. Ancak bizler yine dünyadaki tek destekçimiz ama bize her zaman yeten anavatanımızla yolumuza devam ediyor bir pozisyondayız.”

Dürüst, Türkiye sayesinde KKTC'nin artık bir eğitim ve turizm adası olduğunu vurgulayarak, “Dolayısıyla biz çözüm istiyoruz ama Rum yönetiminin duyguları tatmin oluncaya kadar, bir çözüm oluncaya kadar artık sabredecek gücümüz yoktur. Dolayısıyla kendi kendine yetebilen, dünyada daha saygın bir yaşam hakkını eline almış, özgür, egemen, özgün, özerk bir ciddi bir egemen yapıyla anavatanımızın vereceği destekle bağımsız bir çizgide yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Bundan hiç kimsenin rahatsız olmamasını isteyen Dürüst, Türkiye ile daha çok iletişim kurmak istediklerini, KKTC'deki bazı marjinal grupların anavatan aleyhine yaptığı ufak tefek kusurlu hareketlerden dolayı Kıbrıs Türk halkına bakışın hiçbir zaman olumsuz olmasını istemediklerini söyledi.

Dürüst, “Çünkü biliyoruz ki bize sizden başka destek yoktur. Biz sizden başka bu dünya coğrafyasında sahip çıkacak olan hiçbir güç yoktur. Siz bize yetersiniz, Allah sizden razı olsun” diye konuştu.



Atun, Antalya’da TESKOMB Genel Kurulu’na katıldı



Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC halkının bütün ambargolara rağmen çalışarak, büyüyerek ilerlediğini kaydetti. Atun, "KKTC'de ana vatandan aldığı güç ile ekonomik olarak güçleniyor. Ekonomik olarak ilerledikçe siyasi statüsü de küresel olarak daha da genişliyor" dedi.

Atun, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir otelde düzenlediği olağanüstü genel kuruluna katıldı ve bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin dünyanın sayılı süper güçlerinin arasına girdiğini söyleyen Atun, KKKTC olarak kalıcı ve eşitliğe dayalı çözüm sürecinde var olduklarını belirtti.

Atun, şöyle konuştu:

"Barışçı elimiz her zaman açıktır. Görüşmelerin yoğun bir şekilde devam ettiği günlerde Güney Kıbrıs ve Yunanistan'dan daha keskin açıklamalar yapılmaya başlandı. Yunanistan Dışişleri Bakanı geçen hafta 'Kıbrıs'ta Türkiye'nin garantörlüğü olursa bu anlaşma olmaz.' dedi. Bende 'Ana vatanımın garantörlüğü olmazsa bu anlaşma nasıl olacak?' diyorum. Bugün Güney Kıbrıs'taki başpiskoposun demecini okuyorum. Mehmetçiği kastederek diyor ki 'İşgal kuvvetleri adadan çıkmazsa anlaşma yapmayız.' Mehmetçiğin adada varlığı demek, ana vatanımızın garantörlüğü, ay-yıldızlı bayrağın adada dalgalanması demek. Dedelerimin zamanında adaya getirilen bu şanlı ay-yıldız bizim kanımız üzerine düşmeden bu adadan çıkarılamayacaktır. Yoksa can güvenliğiymiş... Zaten faniyiz. Mülkün sahibi malik olan Allah elbet bu canı vereceğiz. Bu toprak ecdattan gelen topraktır. O yüzden ana vatanımızın ne garantörlüğünden ne Mehmetçiğimizden ne de şanlı bayrağımızdan taviz vermeye niyetimiz yoktur.”



Esenyel: “Yurtdışı tanıtım ve pazarlamaya yaklaşık 1 milyon Euro’luk finansman ayrıldı”



Turizm ve Çevre Bakanlığı, yurtdışında turizm ürün tanıtım ve pazarlanmasına yönelik açtığı konkurun sonuçlandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Turizm Bakanlığı ile konkuru kazanan firmalar arasında sözleşme imzalandı.

14 aylık tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini kapsayan sözleşmeye imza koyan Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, 35 firmanın katıldığı konkurun turizm örgütleri, sivil toplum ve üniversitelerin katılımıyla şeffaf bir süreçle yürütüldüğünü ifade etti.

Turizmdeki hedefler ve planlama hakkında da bilgi veren Esenyel, ekim-haziran dönemini kapsayan kış turizminde Doğu Avrupa’dan yüzde 23’lük artış beklendiğini belirtti. Esenyel, turist sayısındaki artışın 2017 geneline de yansıyacağını kaydederek, tanıtımla da öncelikli Türkiye pazarı ve takiben İngiltere Almanya ve İskandinav pazarlarının düşünüldüğünü söyledi.

Yurtdışı tanıtım, fuar ve diğer pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine yaklaşık 1 milyon Euro’luk finansman ayrıldığını açıklayan Esenyel, slogan olarak da ‘Kıbrıs’ta sizin de bir adanız var’ kullanılacağını belirtti.



Rum Ulusal Konsey toplantısından ortak çizgi çıkmadı



Rum Ulusal Konseyi dün gerçekleştirdiği toplantısını “ortak çizgi” belirleyemeden tamamladı.

Anastasiadis’in, ekim ayında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdiği toplantıda İsviçre’de izlenecek stratejiye dair çeşitli fikirler ortaya konuldu ancak fikir birliğine varılamadığı bildirildi.

Toplantıda, Rum siyasi parti başkanlarının Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades’e İsviçre ziyaretinde eşlik etmemesine karar verildiği öğrenildi.



Yunanistan Komünist Partisi, 2 kesimli, 2 toplumlu federasyona karşı



Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE), dönüm noktası olacak bir karar alarak Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iki kesimli, iki toplumlu federasyonu reddettiği haber verildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da hazır bulunmasıyla İsviçre’de gerçekleştireceği görüşmeye az bir zaman kala Yunanistan Komünist Partisi’nin, Merkez Komite kararıyla iki kesimli, iki toplumlu federasyonu konfederal olarak nitelendirerek, resmi olarak buna karşı çıktığını yazdı.

Gazete, KKE’nin bu tezinin, arzulanan çözüm konusunda AKEL’in teziyle çakıştığını ve Anastasiadis’in politikasına karşı yoğun bir biçimde eleştirel nitelikte olduğunu yazdı.

Haber göre, KKE Merkez Komitesi açıklamasında, “KKE’nin konfederal, bölücü Annan planına kararlı ve net bir şekilde karşı çıkan ve Nisan 2004’teki referandumda Kıbrıs halkının ‘hayır’ını destekleyen Yunanistan’daki tek siyasi güç olduğunu” hatırlattı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1366
Toplam Tekil 4067500
IP 3.141.24.134






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 0.000 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu