BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Federal bir yapılanmada tarafların etkin katılımı önemli, basit çoğunlukla karar alma olamaz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Federal bir yapılanmada tarafların etkin katılımı önemli, basit çoğunlukla karar alma olamaz”
Tarih: 25.10.2016 > Kaç kez okundu? 1057

Paylaş


Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sürdürülen yoğunlaştırılmış müzakereler, 6 gün aranın ardından dün de devam etti.

Ekim ayının 8’inci görüşmesi olan dün akşamki görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklamalarda bulundu.

Akıncı, dün akşam daha önce müzakerecilerin üzerinde çalıştığı 5 konu üzerinde tarafların kendi görüşlerini sunduklarını fakat yoğun bir çalışma yapmadıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz toplantıların birinde “tarafların kararlara etkin katılımının” (effective participation to decision-making processes) ne anlama geldiğini ve ne kadar önemli olduğunun altını çizmeye çalıştığını belirten Akıncı, sadece belli bir heyette belli bir yönetim kurulunda bulunmak ve temsil edilmek anlamında değil; eşit olmayan temsiliyetlerde örneğin 6’ya 3 oranındaki bir kurulda en azından 3 kişiden birinin olumlu oyuyla karara katılımın gerekliliğini vurguladığını belirtti.

Eşit temsiliyet olan kurullarda böyle bir sorunun söz konusu olmadığını, tıkanıklık durumunda bunu aşacak mekanizmalar oluşturulduğunu anlatan Akıncı, üniter bir devlette olduğu gibi basit çoğunlukla kararların alınıp geçirilmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını ve bunun Kıbrıs Türk tarafının çok hassas bir şekilde üzerinde durduğu bir konu olduğunu vurguladı.

Bunun Kıbrıs Türk tarafının çok hassasiyet gösterdiği bir konu olduğunu belirten Akıncı, “Bu akşam (dün) yine muhataplarımıza özellikle altını çizerek anlatma fırsatı bulduk. Federasyonun özünü teşkil eden konulardan biri olduğunu düşündüğümüz bir konudur. Henüz bir anlayış birliği de sağlayamadığımız konulardan biridir. O açıdan ciddi bir sıkıntı söz konusudur” şeklinde konuştu.

Rum tarafında güvenlik ve garantilere topyekûn bir karşı duruş bulunduğuna da işaret eden Akıncı, “Kategorik bir karşı çıkış söz konusu oluyor. Bunun son derece yanlış olduğunun bir kez daha altını çizmek istiyorum. Kıbrıs Türk halkı bir takım taleplerini yaşanmışlıklardan dolayı dile getiriyor ve gelecekteki deneyimlerin daha farklı gelişmelere yol açabileceğini de değerlendiriyor” dedi; açıklamasına şöyle devam etti:

“Ne demek istiyorum: Geçmişte yaşadıklarımız bize gelecekteki statünün ne kadar korunmaya muhtaç olduğunu göstermiştir. Çünkü birden fazla defa, bu statünün yıkılması söz konusu olmuştur.

1960’larda bunu yaşadık, 1974’teki darbeyle bunu yaşadık. Hepsinde de konu Kıbrıslı Türklerin 60 Anayasası’ndan gelen statüsünü bertaraf etmekti. Amaç o idi. Dolayısıyla bu yaşanmışlıklar bize Rum tarafında ret cephesinin iki kesimli, iki toplumlu federasyon kavramına ilkesel olarak karşı çıktıklarını da gösterdiği için, bu konularda da caydırıcı bir unsurun olmasının ne kadar gerekli olduğunun altını çizmek istiyorum.

Dolayısıyla sözlerden çok yaşanmışlıklar önemlidir ve bu yaşanmışlıklardan doğan tecrübeyle Kıbrıs Türkü, Türkiye’nin güvencesini talep etmektedir. Yeri ve zamanı geldiğinde varılacak mutabakatla bunların gözden geçirileceği alternatifini de elbette açık tutmaktadır, ama onu da bize gelecekteki deneyimler gösterecektir. Dolayısıyla biz sözlerle değil pratik yaşamla yol almak istiyoruz.”

Daha önce yaptığı açıklamada Kasım ayının yarısında Cenevre’de Rum lider Anastasiadis’le görüşeceğini belirttiğini ve bunun üzerinde değerlendirmelerin devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, bir-iki gün içinde bunun netleşeceğini ve daha net bilgi vereceğini ifade etti.

Akıncı bir soruya karşılık Cenevre’deki buluşmanın “2016’da çözüm” hedefine katkıda bulunacak bir formatta gerçekleşmesini istediklerini, bunun da liderleri adım adım çözüm hedefine doğru taşıması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı “Bunun tabii bazı gereklilikleri var. Onların yerine getirilmesi için uğraş veriyoruz. Bunun üzerinde vardığımız mutabakatlar var, daha önceden anlayış beraberlikleri var; onların yaşam bulmasını istiyoruz ve bekliyoruz. Onun için bu safhada bu kadarla yetinelim ve bir iki gün daha gelişmeleri takip edip değerlendirelim” şeklinde sözlerini tamamladı.

Liderler yarın ve 31 Ekim’de yeniden görüşecek.



Akıncı, bugün Ayrault’u kabul edecek



Fransa Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Jean-Marc Ayrault, bugün Kıbrıs’a geliyor.

Jean-Marc Ayrault bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edilecek.

Rum basınına göre, bugün adaya gelmesi beklenen Ayrault’un temaslarının ardından aynı gün ilerleyen saatlerde adadan ayrılması bekleniyor.

Ayrault’un, adada bulunduğu süre içinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile de görüşeceği kaydedildi.

Fransız kaynaklarına göre, Kıbrıs’ın yanı sıra Yunanistan’ı da ziyaret edecek olan Ayrault, önceki gün de Türkiye’ye gitti.



Akıncı, Almanya ve Avusturya büyükelçilerini kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Almanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Nikolai Von-Schoepff ve Avusturya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Karl Mueller’i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen kabulde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Teknik Komiteler Koordinatörü ve Siyasi İşler Danışmanı Meltem Onurkan Samani de hazır bulundu.



“Yurtdışında yaşayan vatandaşlar, baba adı ve özel adları artık KKTC’de resmi soyadı olarak alabilecek”



Yurt dışında yaşayan vatandaşların soyadı olarak kullandıkları baba adlarını ve özel adları, KKTC’de resmi soyadı olarak alabilmelerinin önü açılıyor.

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, nüfus kayıt yasalarında devrim niteliğinde yenileme ve güncelleme hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi.

Bakan Evren, yaptığı yazılı açıklamada, 1975 yılında itibaren yürürlükte bulunan ve doğum ve ölüm kayıt işlemlerini düzenleyen 2/1975sayılı Doğum ve Ölümlerin Kaydı Yasası’nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verirken, ülkede 1 yaşına kadar isim değiştirme hakkı tanındığını hatırlattı ve çocuklarda bu sürenin 5 yıla çıkarıldığını anlattı.

Yeni uygulama ile şahısların reşit olmasından itibaren mahkeme yoluyla isim değiştirmesinin mümkün olabileceğini belirten Bakan Evren, bunun mevcut yasalarla mümkün olmadığını, bir kişinin isminin değiştirilmesinin hiçbir surette kabul edilmediğini ifade etti.

Bakanlık olarak vatandaşların işlemlerini daha kolay bir şekilde yapabilmesi için elektronik ortamda işlem yapabilme olanağı sağlanacağını kaydeden Bakan Evren, ayrıca 1974 yılından itibaren soyadı işlemlerini düzenleyen 16/1974 sayılı KKTC Mensuplarının Soyadı Kuralı’nın, “Soyadı Yasası” olarak güncelleneceğini belirtti ve böylelikle vatandaşlara daha çağdaş normlarda hizmet verir bir hale sokulacağını belirtti.

Evren, yurt dışında doğan ve yaşayan vatandaşların bulundukları ülkede soyadı olarak kullandıkları öz adlarını ve baba adlarını, mevcut yasadan doğan engel nedeniyle resmi soyadı olarak alamadıklarını hatırlatarak, bunun birçok anomaliye neden olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda onlarca yıldır mağdur olan kişilerin mağduriyetini gidermek için yurt dışında kullandıkları soyadlarını KKTC’de resmi soyadı olarak alabilmelerinin yeni düzenleme ile mümkün olabileceğini anlatan Evren, yasaların Meclis’te görüşülüp onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini ifade etti.



Antalya EXPO’da Kıbrıs Türk Kültür Evi’nin açılışı yapıldı



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Expo 2016 Antalya organizasyonu çerçevesinde Kıbrıs Türk Kültür Evi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Antalya’nın Aksu ilçesinde 56 ülkeyle birlikte yerini alan KKTC, kendi inşa ettiği 520 metrekarelik kültür evi ile kendi kültürünü tanıtma fırsatı buluyor.

Kültür evinin açılışı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ile Expo 2016 Antalya Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök tarafından yapıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, EXPO 2016 organizasyonunda kurulan Kıbrıs Türk Kültür Evi ile Kıbrıs’ın doğasının, kültürünün ve tarihi eserlerinin yansıtılmaya çalışıldığına işaret ederek, herkesi Kıbrıs’ın güzelliklerini yakından görmeye çağırdı.

KKTC’de turizm ve eğitimin ekonomiye çok ciddi katkılar sağladığına dikkat çeken Ataoğlu, turizmde ciddi gelişmeler yaşandığını ve bu gelişmelerin devam edeceğini söyledi.

Turizmin tüm sektörlere hitap ettiğini belirten Ataoğlu, özellikle Ankara’da yeni imzalanan Global Sağlık Turizmi Anlaşması’nın önemini vurguladı.

KKTC’deki hastanelerin de sağlık turizmi için önemli olduğunu belirten Ataoğlu, bunların ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını kaydetti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, kültürel mirasın korunmasının önemli olduğunu belirterek, dünyada kültürel mirasın çeşitli biçimde müzelenmesi ve sergilenmesinde ciddi artış olduğunu vurguladı.

Berova, Kıbrıs Türk Kültür Evi ve bahçesinde sergilenen nesnelerin her birinin Kıbrıs Türk toplumunun geçmiş yaşamına dair maddi ve manevi değerlerinin ve özgünlüğünün son derece önemli birer göstergesi olduğunu kaydetti.

Sergilenen nesnelerin ayrıca Kıbrıs Türk toplumunun kimliğinin oluşumunda da son derece önemli olduğunun altını çizen Berova, bu nesnelerin kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşam bulduğunu anlattı.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1682
Toplam Tekil 4067816
IP 18.188.44.223






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu