BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Müzakerelerde doyum noktasına gelindi” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Müzakerelerde doyum noktasına gelindi”
Tarih: 19.10.2016 > Kaç kez okundu? 985

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ı kabulünde yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının 48 yıl önce başlayan müzakerelerde iyi niyetle yer aldığını, ancak her şeyin bir doyum noktası olduğu gibi, burada da bir doyum noktasına gelindiğini ifade etti.

Türkiye ile yakın istişare içerisinde sürdürülen müzakere sürecinde, gerçekçi yaklaşım sergilendiği takdirde tüm tarafların kazançlı çıkacağı yol bulma imkanının mevcut olduğunu kaydeden Akıncı, “Akıl yolunda buluşma imkanı var, yeter ki realist davranılsın, gerçekçi olunsun, makul ölçüler içerisinde olunsun, neyin mümkün neyin mümkün olmadığını Rum tarafı iyi hesap etsin, bizim gösterdiğimiz iyi niyeti onlar da sergilesin, o zaman anlaşılamayacak bir şey kalmaz. Ama sürekli imkansızı talep edersek ve bunu bile bile, mümkün olmayacağını göre göre sloganların arkasına saklanırsak, o zaman bir yere varmak mümkün olmaz” dedi.

Yılsonuna kadar bulunan iki buçuk ayın önemini vurgulayan Akıncı, iki tarafın menfaatini sağlayacak bir çözümün ciddi avantajlar sağlayacağını belirtti. Akıncı, yapılan araştırmaların Ada’nın güneyinde bulunan doğal gaz kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine sevkinin en mantıklı seçenek olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bulunacak çözümün bölgeye barış ve huzur gelmesine katkı da yapacağını belirten Akıncı, “ama dediğim gibi bu, Rum tarafının son dönemde sergileyeceği tavra çok bağlı olacak” dedi.

Ulaştırma, haberleşme iletişimin alanındaki çalışmalarla ilgili olarak ise Akıncı, KKTC’nin bu alanlarda mutlaka kendisini geliştirmesi ve yenilemesi gerektiğini, dünyaya açılan en önemli kapı sayılan Ercan Havalimanı’nın da yeni şekliye hizmete girmesini arzu ettiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, çözüm sürecini desteklediklerini, Kıbrıs Rum kesiminin bu sürece ayak uydurmasını temenni ettiklerini ifade etti.

Bulunacak çözümün Kıbrıs Türk halkının huzur ve refahına katkı yapması gerektiğini belirten Arslan, “Bize düşen görev, KKTC’deki projeleri bir an önce bitirip, hem Kıbrıs Türkü’nün daha rahat bir ulaşım sistemine kavuşması hem de KKTC’nin ekonomisine katkı sağlamak” dedi.



Akıncı, Türkeş'i kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i kabul etti.

Akıncı kabulde yaptığı konuşmasında, yıl sonuna kadar çözüme ulaşmanın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, BM Genel Sekreteri Danışmanı, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri de dahil pek çok kesimin hedefi haline geldiğini ifade etti.

2016 yılında çözüme ulaşma hedefinin doğal bir takvim olarak oluştuğunu kaydeden Akıncı, 2018’de Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığı seçimlerinin yer alacak olmasından dolayı 2017’de seçim kampanyalarının başlayacak olması, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ve ABD Başkanı’nın değişmesi, Kıbrıslı Türklerin de doğal hakkı bulunan adanın güneyindeki doğal gaz kaynakları hakkında 2017’de sondaj ve araştırma çalışmalarını için anlaşmalar ve planların yapılması doğal takvimin oluşmasının arkasındaki nedenler olduğunu söyledi.

Doğal gaz kaynaklarına atıfta bulunan Akıncı, “Bir anlaşma olmadan orada yapılacak olan bir takım eylemler, iş birliği üzerinde yapılması gereken bir konuyu yeni gerginlik alanına dönüştürme potansiyeli taşıyor” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının çözüme hazır olduğunu devamlı olarak gösterdiğini, ancak iki tarafın da çözüme hazır olması halinde 2016’da çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu kaydeden Akıncı, çözüm planıyla ilgili detaylar ve federal yasaların yazılmasının 2017’nin sarkabileceğini, referandumunda 2017’nin ortalarında yapılabileceğini belirtti.

Toprak konusunun ele alınması için Kasım ayında yurt dışında “süreklilik arz eden bir toplantı” planladıklarını belirten Akıncı, “Ama bunun hemen ardından biz (güvenlik ve garantilerin ele alınacağı) beşlinin olmasını istiyoruz” dedi. Akıncı çözüm için doğal takvim oluştuğunu ve aşama aşama gittiklerini kaydetti.

Akıncı, müzakere sürecinde Türkiye ile KKTC arasındaki yakın istişarenin önemini de vurguladı.

Tüm tarafların yarar göreceği bir çözüme ulaşabilmek için makul ve gerçekçi olmak gerektiğini belirten Akıncı, “Makul olmak gerçekçi olmak’ muhataplarımızdan beklediğimiz budur. Mümkün olmayanı talep etmek yerine, adil gerçekçi, makul ölçüler içinde davranırlarsa, biz o şekilde davranıyoruz çünkü bunu iddia edebilirim, bir çıkış yolu bulacağız” dedi.

Akıncı, Türkeş’e KKTC yetkilileri ile temaslarının olumlu sonuçlar doğurması temennisinde bulundu.

Tuğrul Türkeş ise, ekonomik ve sosyal işbirliği kapsamındaki çalışmaları yüz yüze değerlendirmek amacıyla KKTC ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade etti.

Türkeş, yoğunlaştırılmış müzakere sürecini heyecanla desteklediklerini ve yürekten takip ettiklerini ifade etti.



Özgürgün: “Rum tarafını bekleyemeyiz, Ekonomik ve sosyal ve alt yapı anlamında gelişimimizi sürdürmek zorundayız”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye ile her alanda ve her aşamada çalışmak, işbirliği yapmak için gerekli adımları çekinmeden attıklarını kaydederek, “Bir anlaşma olacak diye durup, Rum tarafını bekleyemeyiz. Ekonomik ve sosyal anlamda, alt yapı anlamında gelişimimizi sürdürmek zorundayız” dedi.

Özgürgün, KKTC’ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i kabul etti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Tuğrul Türkeş’i ülkede ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, son dönemde Türk hükümeti ile yakın çalışma ve işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Ekonomik işbirliği protokolünün yürümesi aşamasında Türkeş ve heyetinin dün başlayan ve bugün de sürecek olan çalışma ziyaretlerinin önemli olduğunu kaydeden Özgürgün, “KKTC’nin ekonomik ve sosyal anlamda gelişmesi, görüşmelerin de sürdüğü bu aşamada önemli bir mesajdır” ifadesine yer verdi.

Kıbrıs konusuna da değinerek, bir anlaşmanın iki tarafın eşitliği temelinde olacağını vurgulayan Özgürgün “KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının bir anlaşmaya evet ihtiyacı varsa, Rum tarafının da bir anlaşmaya ihtiyacı vardır. Eğer onların anlaşmaya ihtiyacı yoksa bizim de anlaşmaya ihtiyacımız yoktur” dedi.

Özgürgün, “Biz ekonomik ve sosyal anlamda, alt yapı anlamında gelişimimizi sürdürmek zorundayız. Bir anlaşma olacak diye durup Rum tarafını bekleyemeyiz” şeklinde devam etti.

Başbakan Özgürgün, “Hem yanımızda duran, hem de destekçimiz olan Anavatan Türkiye’dir” dedi.

TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de kabulde yaptığı konuşmada, daha önce Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile mutabık kaldıkları bir çalışma ziyareti için burada olduklarını söyledi. Türkeş, ekonomik ve sosyal işbirliği kapsamında programdaki önerileri ve müşterek projelerin durumunu değerlendirdiklerini kaydetti.



Dürüst ile Arslan E-Devlet ve PTT İşbirliği Protokollerini imzaladı



Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında "E-Devlet projesine ilişkin işbirliği protokolü" ile "KKTC-TC PTT'leri arasında işbirliği anlayış muhtırası" imzalandı.

Türkiye ile KKTC Ulaştırma Bakanlıkları arasında imzalanan protokollerin imza töreninde; Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi'nin yıldönümü vesilesiyle hazırlanan pulların lansmanı da yapıldı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, E-Devlet projesine ilişkin protokol ile PTT işbirliği anlayış muhtırasını imzaladı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında ilk sözü alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Arslan'ın gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KKTC'nin ilerlemek gelişmek zorunda olduğunu, bunu da Türkiye'nin katkıları ve desteğiyle yapabileceğine inanç belirtti.

Anavatan Türkiye'nin de hiçbir katkıyı KKTC'den esirgemediğini ve esirgemeyeceğini ifade eden Dürüst, 2016'da çok önemli projeleri başlattıklarını, ancak 2017'de de karayolları ve iletişim alanında Türkiye'nin koyacağı katkılarla projelerin devam edeceğini söyledi.

E-devlet projesinin ülke için "Dönüm noktası" olacağını ifade eden Dürüst, PTT posta hizmetleri protokolüyle de çağdaş bir donanım elde edileceğine dikkat çekti.

Ayrıca bu protokol ile çağı yakalama adına, eğitim adasında çok ciddi gelişimler elde edileceğini vurgulayan Dürüst, "2017 atılım yılı olacak" dedi.

Yarın (bugün) Akıncılar yolunun temelinin atılacağını, ayrıca Ercan Havalimanı'nda yarın (bugün) yeni terminal binasının temelini atacaklarını belirten Dürüst, "Türkiye devletinin desteğini her zaman almaya hazırız, bu yardımdan başkaları gibi gocunmayız. Bu destek halkın önünü açacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, KKTC halkının Türkiye’deki kardeşleriyle yürek gönül birlikteliği olduğunu belirten Arslan, bakan Dürüst'ün Türkiye’deki köprü ve yol açılışlarına geldiğini, ayrıca 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine karşı verilen desteğe de teşekkür etti.

Birliktelik ve işbirliğinin önemine dikkat çeken Arslan, Türkiye'deki başarıların KKTC'ye aktarılması ve çok hızlı bir şekilde yol alınmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Arslan, "Bize bakanlar olarak büyük görev düşüyor, bu çerçevede bu büyük projeleri hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Sadece karayollarında değil her alanda bu sürecek" dedi.

Deniz hava ve karayollarında da yatırım ve desteklerin süreceğini, sadece karayollarına 123 milyon TL kaynak ayırdıklarını söyleyen Arslan, şimdiye dek 788 milyon TL harcama yaptıklarını, Kıbrıs Türk halkının refahını yükseltmek için de bu işbirliğini sürdüreceklerini kaydetti.

E-Devlet ve PTT alanlarında imzalanan protokollerin önemine de işaret eden Arslan, Posta sürecinin elektronik alana taşınacağını, E-devlet konusunda da projelerin başlangıcı olacağını ifade ederek, belge yönetimi ile e-nüfus alanında hizmetlerin gelişeceğini belirtti.

Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binası temel atma töreninin de KKTC'nin havacılıkta kat ettiği yolu göstereceğine işaret eden Arslan, yap işlet devret modeli ile yapılacak terminal binasının özelleştirme değil kamu özel işbirliği içinde yürütüleceğine dikkat çekti.

Arslan, Kamu-özel sektör işbirliğinin önemli olduğunu, ilk dönem bazı sıkıntılar olabileceğini ancak yatırımın devlete kalacağını ve daha sonra işletmenin yine özelleştirilebileceğine işaret etti.

Terminal binasının 5 milyon yolcu kapasiteli olacağına işaret eden Arslan, Anavatan Türkiye olarak Her türlü desteğe her zaman hazır olduklarını vurguladı.

Karayolları ağının KKTC'de her yere bölünmüş yollarla bağlanması için çalıştıklarını, yarın (bugün) yerinde gezip göreceklerini, bütün bu projeleri birlikte masaya yatırıp verimli bir çalışmayla başarılı işler ortaya çıkaracaklarına inanç belirten Arslan, "KKTC'nin Devlet olarak daha güçlü ayakta durmasını önemsiyoruz. Güzel projeler gerçekleştireceğimize inanıyor, herkese misafirliğinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Basın toplantısının ardından imza törenine geçildi ve iki bakan işbirliği protokollerini imzaladı.

Dürüst imza töreninde yaptığı konuşmada, E-devlet projesinin ülkeyi her alanda hızlandıracağını ve teknolojik olarak önünü açacağını belirterek, her iki halka da hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Dürüst, PTT hizmetlerinin de en çağdaş yapıya kavuşacağına inanç belirterek, katkı koyan Başbakanlık ile Posta Dairesi ve Türkiye yetkililerine teşekkür etti.

Konuk bakan Arslan da, iki ülkenin işbirliğinin çok önemli olduğunu belirterek, "duayen" eski bakan Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'dan aldıkları bayrağı daha ileriye taşımak için çalışacaklarını vurguladı.

Arslan, "Büyük düşünmeli, büyük adımlar atmalı, cesaret göstermeliyiz. İşlerin üzerine cesaretle gideceğiz. E-devlet tecrübelerimizi KKTC ile paylaşacağız. Hızlı bir şekilde projeleri hayata geçireceğiz. Katkı koyan iki ülke yetkililerine de teşekkür ediyorum. KKTC'nin kaybedecek zamanı yok. Biz tecrübelerimizi hızlı bir şekilde KKTC'ye aktaracağız" diye konuştu.

Arslan, işbirliği protokollerinin iki ülke ve insanlarına hayırlı olması temennisinde de bulundu.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 73
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 432
Toplam Tekil 4077161
IP 18.223.125.219






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu