Musul’daki iki oyuna dikkat… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Musul’daki iki oyuna dikkat… - Necdet SİVASLI
Tarih: 19.10.2016 > Kaç kez okundu? 949

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



Musul’daki iki oyuna

dikkat…



Musul’daki IŞİD’ın sökülüp atılması amacı ile başlatılan operasyonlar sürüyor. Amerika ve müttefik güçleri havadan, Irak ordusu ve Peşmerge güçleri de karadan belirlenen noktaların ele geçirilmesi için savaşıyor.

Bugüne kadar Musul’da IŞİD’ın sıkı bir direnişi ile karşılaşılmadı. Dünyanın oluşturduğu güç bir terör örgütünü Musul’dan çıkarmak ve çökertmek için mi bir araya geldi? Bunca güç uçağı, topu ve tüfeği ile bir terör örgütünün yok edilmesi uğruna mı savaşıyor? Operasyon devam ederken sorular da çoğalıyor.

Operasyon öncesi IŞİD tarafından açıklanan “Halifelik, Musul’u kendi alanı dışına çıkarmıştır” açıklamasının neyi ifade ettiğine bakalım:

Bunun anlamı, IŞİD silahlı güçlerinin kenti ve çevresini boşaltarak batıya doğru Suriye içlerine kaydırılmakta olduğudur.



Irak, Barzani, koalisyon güçlerinin Musul kuşatması da çemberi tam kapatmıyor.

IŞİD“e çekilme koridoru” bırakıyor. Hatta bazı iddialar da var, ona da bakalım. Konun uzmanlarından Abdullah Ağar, bu iddiaları Yeni Çağ Gazetesi’nde de açıklamıştı, buyrun:

1: Rus Ria Novosti Haber Ajansı, Musul'da bulunan IŞİD militanlarının şehirden ayrılması için ABD ile Suudi Arabistan'ın anlaştığını iddia etti. Haberde 9 bin IŞİD militanının aileleriyle birlikte Suriye'ye güvenli bir şekilde geçeceği ve Suriye'ye geçen bu teröristlerin orada etki üreteceği öne sürüldü.

2: Musul bölgesinden haber veren bazı yerel kaynaklar 13-14 Ekim gecesi Musul'a inen bazı helikopterlerin görüldüğünü iddia ediyor. Bu helikopterlerin IŞİD'in Musul'daki yabancı-profesyonel savaşçılarını alıp, bilinmeyen bir yere götürdükleri ifade ediliyor.

3: Rudaw'ın haber bültenine konuk olan KDP'nin Musul Sözcüsü Muhittin Mızuri, "Musul'da gerek halkın, gerekse de IŞİD'in durumu kötü. IŞİD, halkın örgüte güveninin kalmadığına kanaat getirmiş. Halk da örgütün yabancı üst düzey yetkililerinin şehri terk ettiğini görüyor" dedi.

Görebildiğimiz kadarı ile Musul’da da büyük oyun oynanıyor, sıralayalım:

Amerika ve müttefiklerince bölgede bir mezhep çatışması körükleniyor. Böyle bir durum Ortadoğu’yu yangın yerine çevirecektir.

Irak Ordusu’nda Şii Türkmenler çoğunlukta ve ön sıralarda savaşa sokuldular. Musul’da ise Sünni Türkmenler çoğunlukta. Her iki grup ön saflarda yer alıyor, bunun ne anlama geldiğini göremeyecek miyiz?

Kaldı ki 30 bin kişilik İran destekli Şii Haşdi Şabi silahlı grubunun da savaşa girmek için hazır bekletildiğinden söz ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük endişe duyduğu Musul’da büyük bir katliamın yaşanabileceği bu noktada önem kazanıyor. Erdoğan Haşdi Şabi konusunda “Gelecekleri varsa görecekleri de var” diyerek bu konudaki kararlılığı ortaya koymadı mı? Bir noktada doğabilecek tehlikeye parmak basıyor.

Özetleyecek olursak, bu bölgedeki tezgâh Müslümanları birbirine kırdırmak üzerine inşa edilmiş durumda.

Sorun hiç kuşkusuz bununla da sınırlı kalmayacak.

Musul’dan sivil halkın göçe zorlanması “çıkmaz sokak” olarak değerlendiriliyor. Göç de başladı. Yakında 400-500 bin sivilin sınırımıza doğru akmaya başlayabileceğine de dikkat çekiliyor.

Asıl dikkat edilmesi gereken ve bizim çok daha tehlikeli olan, gelecek olan sığınmacılar içinde IŞİD militanlarının da olabileceği ve Türkiye’ye sızacağı konusudur. IŞİD, şimdi Türkiye’yi de düşman olarak görüyor. Çeşitli eylemlerle kendisini göstermeye ve intikam almaya çalışacak. Nitekim güvenlik güçlerimizce bazı IŞİD canlı bombalarının yakalanması bunun habercisidir.

Bu nedenle Irak sınırı içine girilip, burada gelebilecek sığınmacılar için tampon bölge oluşturma çabası içine girilmiş olmamız önemlidir. Bu konuda atılacak her adımı da olumlu buluyor ve destekliyoruz. Sonuç, daha önce Suriye’den gelen sığınmacılar gibi olmamalıdır.

Musul’un tamamen IŞİD’dan temizlenmesi sonrası buranın Barzani yönetimine bırakılması hesaplarını da göz ardı etmeyelim. IŞİD yok edilmiyor, Suriye’ye sürülüyor. Burada Türkiye’nin ve Rusya’nın oyunları da bu şekilde bozulup, yerle bir edilmek isteniliyor.

Suriye’deki “Kürt koridoru” Amerika için önemlidir. Buradaki PYD güçleri ile olan ittifakın da bu koridor oluşuncaya kadar sürebileceği görülüyor.

Nitekim Rusya oynanmakta olan bu oyunu gördü ve “Bu konuda hem siyasi, hem askeri önlemleri alıp, sahaya ineceğiz” açıklamasında bulundu.

Bölge daha da ısınacak.

Bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda yanı başımızda oynanmakta olan büyük oyunu daha iyi analiz etmiş oluruz.

“IŞİD bir Amerika projesidir” söylemlerinin Musul operasyonu sonucu ortaya çıkabilecek tabloda netlik kazanacaktır. Bekleyip hep birlikte göreceğiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1436
Toplam Tekil 4069357
IP 3.131.13.37






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu