BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Hallettiğimiz en önemli konu kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkilerine ilişkin bölüm oldu” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Hallettiğimiz en önemli konu kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkilerine ilişkin bölüm oldu”
Tarih: 06.10.2016 > Kaç kez okundu? 982

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaisadis ile dün gerçekleştirdikleri görüşmede, “kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkisiyle ilgili bölümü hemen hemen tamamladıklarını” söyledi.

Akıncı, Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde basına yaptığı açıklamada, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Mülkiyet, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve Ekonomi başlıkları altında henüz uzlaşmaya varılamayan konuları ele almaya başladıklarını, bugün (dün) bazı yakınlaşmalar da sağladıklarını belirtti.

Akıncı, “Bugün (dün) hallettiğimiz en önemli konu Kurucu Devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkilerine ilişkin bölüm oldu. Bu bölüm hemen hemen tamamlanmıştır diyebiliriz” dedi.

Federal yapılarda kurucu devletlerin kendi yetki alanlarına giren belli konularda uluslararası anlaşma yapma yetkisinin bulunduğunu kaydeden Akıncı; Belçika, Almanya ve Kanada’da bunun örneklerinin görülebildiğini ifade etti.

Kurucu devletlerin kültür, sanat, eğitim, spor, ticaret, ekonomi, turizm ve mali yardımlaşma alanlarında, Türkiye yanında diğer ülkelerle; UNESCO, İİT gibi uluslararası örgüt ve uluslararası mali kuruluşlarla anlaşma yapabileceğini söyleyen Akıncı, “Zaman zaman soruluyor, Türkiye ile şimdi mali anlaşmalar yapılıyor, bir çözümden sonra da bu olabilecek mi? diye. Evet, bu yapılabilecek” dedi.

Akıncı, antlaşmaların nasıl yapılacağı, hangi formalitelerden geçeceği ile ilgili ayrıntıları hemen hemen tamamladıklarını, dolayısıyla bugünkü toplantının verimli geçtiğini söyleyebileceğini kaydetti.

Bir sonraki görüşmelerinin 7 Ekim Cuma günü yapılacağına işaret eden Akıncı, söz konusu dört başlıkta henüz üzerinde anlaşmaya varılamamış konuları, planlanmış görüşmelerde mümkünse tamamlamaya veya en aza indirmeye çalışacaklarını kaydetti.

Toprak başlığı ile ilgili görüşmelerin yurt dışında yapılacağıyla ilgili olarak, görüşmelerin hangi ülkede yer alacağı sorusuna karşılık Akıncı, hangi ülkede yer alacağının henüz belli olmadığını, ancak büyük bir ihtimalle tarafsız bir ülkede yer alabileceğini söyledi.

Bir sonraki görüşmede hangi konuların ele alınacağı ile ilgili bir soruya karşılık Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve yardımcılarının hangi görüşmede hangi konuların ele alınacağı üzerine bir liste hazırladığını, bu listede birden çok başlık altında yer alan, bugün ele alınan konu gibi konuların bir bölümde toplandığını, liderler olarak bir sonraki toplantıda hangi konuların ele alınacağını yaptıkları toplantıda kararlaştıracaklarını kaydetti.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile ne kadar ilerlemenin bir sonraki aşama olan toprak başlığının görüşülmesine geçiş için yeterli olacağı konusunda görüş birlikteliğinin bulunup bulunmadığı şeklinde bir soruya karşılık ise Akıncı, “Bize göre aslında yeterli ilerleme vardır. Bugün bile engel olunmamalıdır diye düşünüyorum, bir sonraki aşamaya geçmeye. Neden bunu söylüyorum? Resmin bütününü gördükten sonra tekrar geriye dönüp diğer anlaşmazlık noktalarını çözmek daha kolaylaşabilir, varacağınız sonuçlara bağlı olarak söylüyorum bunu ancak yine de halledilmesi gereken konular var” dedi.

Halledilmesi gereken 180-200 konu bulunmasının söz konusu olmadığını belirten Akıncı, söz konusu iddiadaki bazı konuların birden çok başlık altında yer aldığını, birçok kısmının da uygulamayla ilgili olduğunu, dolayısıyla temel ayrılıkların daha az olduğunu söyledi.

Yapılacak çalışmalarda daha fazla yakınlaşma elde etmenin mümkün olduğunu belirten Akıncı, bir kısım anlaşmazlık noktasının 2017’ye sarkacağını, bunun çok net görülebileceğini, ancak büyük oranda dört başlığı bitirmek istediklerini tekrarladı.



Cumhurbaşkanı Akıncı Meclis’i müzakerelerle ilgili bilgilendirecek



Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katılımıyla Kıbrıs konusunda olağanüstü toplanacak.

Saat 10.00’da başlayacak toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakerelerindeki son durumla ilgili milletvekillerini bilgilendirecek.



Ekonomi Bakanı Atun TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerini kabul etti



Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nden 200 milyon Türk Lirası civarında nakit kaynağın 9 farklı program altında KKTC'ye aktarıldığını açıklayarak, önümüzdeki günlerde esnafa yönelik programlar açılacağını söyledi.

Atun, Türkiye Cumhuriyeti ile her alanda işbirliği yapıldığına işaret ederek bu iş birliklerinin sonunda hem iki ülkenin kazançlı çıktığını hem de bağların güçlendiğini kaydetti.

Bakan Sunat Atun, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu ve bürokratlarından oluşan heyeti dün kabul etti.

Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen görüşmede, TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı arasında 17 Ağustos 2016 tarihlerinde Ankara’da imzalanan "Esnaf ve Sanatkarlara Yönelik İş Birliğinin Geliştirilmesi Konusundaki Mutabakat Zaptı” ile ilgili gelinen nokta ve eylem planları görüşüldü.

adece bu yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarıyla 200 milyon lira civarında bir nakit kaynağın 9 farklı program altında KKTC'ye aktarıldığını açıklayan Bakan Atun önümüzdeki günlerde benzer kaynakların esnaflara kullandırılacağını kaydetti.



Atina ve İngiltere garantiler konusunu görüştü



Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ve Amerika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Duncan arasındaki görüşmede Kıbrıs sorununun da ele alındığı belirtildi.

Kıbrıs’ta şekillenen durumun, ele alınan temel konulardan biri olduğuna dikkati çeken Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, ülkesinin, garantilerin kaldırılması, Türk askerinin çekilmesi ayrıca mevcut garantörlük sisteminin yerini alacak bir işbirliği mekanizmasının gerekliliğine ilişkin görüşlerini dile getirdiğini belirtti.



İrlanda Hükümeti’nden Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 25 bin Euro bağış



İrlanda Hükümeti, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne (KŞK) 25 bin Euro bağışta bulundu.

Kayıp Şahıslar Komitesi yazılı açıklamasında, bu miktarla İrlanda’nın komiteye geçtiğimiz 10 yıllık süre içerisinde yaptığı bağışların toplamda 300 bin Euro’ya ulaştığını belirtti ve teşekkürlerini sundu.

Bağışlanan bu paranın KŞK’nin kayıp kalıntılarının kimlik tespiti ve kayıp şahısların kalıntılarının ailelerine teslimi çalışmalarına katkı sağlayacağı ve yıllardır aileleri etkileyen belirsizliğe son vereceği ifade edildi.

Açıklamada, bugüne dek Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarından 699 kayıp şahsın kimlik tespitinin yapılarak gömülmek üzere ailelerine teslim edildiği de kaydedildi.



Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanlığı’na Şule Aker getirildi



Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker, önceki gün yapılan genel kurulda Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkanlığı’na seçildi.

Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin (WAPC) çeşitli ülkelerden üyelerin katılımıyla Acapulco Otel’de yapılan 17’nci Olağan Genel Kurulu’nda Şule Aker oyların yüzde 70’ini alarak başkan seçilirken, Kenya'dan Haron Muwangi ve Nepal'den Kishor Shretta da başkan yardımcısı oldu.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1759
Toplam Tekil 4067893
IP 18.223.106.100






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu