BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Rum tarafının bir nevi takvim fobisi var" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Rum tarafının bir nevi takvim fobisi var"
Tarih: 27.09.2016 > Kaç kez okundu? 1048

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümünde artık bir yol haritasının netleştirilmesi gerektiğini yineledi. Akıncı, "Rum tarafı genellikle takvimlerden, sürelerden bahsetmeyi pek istemiyor. Bir nevi takvim fobisi var diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

NTV’ye konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Çok önemli bir aşamaya geçtiğimizi düşünüyoruz. Masada Türkiye'nin de Yunanistan’ın da olacağı 5’li görüşme dediğimiz sürece geçmek üzere miyiz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Aslında o noktadayız. Bu önceki günkü basın açıklamasına yansımamış olsa da aslında bilindiği gibi Rum tarafı genellikle takvimlerden, sürelerden bahsetmeyi pek istemiyor. Bir nevi takvim fobisi var diyebiliriz. Bu öteden beri böyle. Ancak doğal bir takvim işlemeye başladı. Bu takvimin en son noktası da 5’li bir görüşme olacak. Ekim’de Kıbrıs’ta yoğun bir müzakere trafiği daha bizi bekliyor. Ondan sonra farklı formatlara geçmek ve nihayetinde 5’li bir zirveye gitmek kaçınılmaz. Eğer yapılan açıklamada da ifadesini bulan 2016 hedefine bağlılığımız devam edecekse 2016 çıkmadan kesinlikle 5’li bir zirvenin yapılacağını öngörebiliriz.”

Akıncı, “Farklı formatlarda görüşmelerden söz ettiniz. Bunların arasında Camp David türü bir görüşme sizin Sayın Anastasiadis ile bire bir kaldığınız ve özellikle toprak-mülkiyet gibi konuları doğrudan görüştüğünüz bir süreç yaşanacak mı” sorusuna da şu karşılığı verdi:

“Oradan kastettiğim Kıbrıs sorununun bilinen altı başlığı var. Bu başlıklardan 4 tanesi üzerinde çok yoğun müzakereler yapıldı ve 4 başlıkta da epey ilerlemeler sağlandı. Hatta Genel Sekreter'in yakın zamanda vermiş olduğu bir beyanat var; ‘eşi görülmemiş ilerlemeden’ bahsetti. Kıbrıs’a döndüğümüz zaman, belki Ekim’in yarısına kadar bu 4 başlıkta arta kalan konuları da tamamlayalım diyoruz. Bizim Türk tarafı olarak bu Camp David türü dediğimiz olaydan kastımız; Kıbrıs küçük bir yer, konuşulanlar çok kısa süre içinde sızdırılıyor. Bu sızdırılan konular abartılı şekilde ertesi gün gazetelerin manşetlerinde yer alıyor. Biz Kıbrıs’ta toprakla ilgili çok hassas konuları, bir dizi toplantının yapılacağı, belki yurtdışında yapılacağı bir ortam yaratmak istiyoruz. Ve hemen onun ardından da 5’li zirvenin yer almasını istiyoruz. Ve bütün bunların önümüzdeki bir iki ay içinde olmasını istiyoruz. Biz bu tavrımızı sürdürüyoruz. Bunu Birleşmiş Milletler de biliyor. Rum tarafı da biliyor. Dolayısıyla döndükten sonra bu konuda da çok net bir şekilde durumun aydınlanmasını isteyeceğiz. Biz bunları Kıbrıs’ta da söyledik. Rum liderle de bu konuda bir anlayış tavrımız vardı. Ancak bu takvim fobisi yine nüksetti. Açıklamaya bir tarih koyamadan ayrılmak zorunda kaldık. Ancak Türk tarafı gerek takvim konusunda, gerekse hızlı hareket etme konusunda kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Bizim hedefimiz bunun bizi bir sonuca taşıması.”



Özgürgün: “Kıbrıs Türkü, Rum’un insafına kalmış çözüme mahkum değil”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının haksız yere gasp edilen Kıbrıs Cumhuriyeti’nden nemalanma adına yıllardır ayak sürüyen Rum’un insafına kalmış çözüme mahkum olmadığını vurguladı.

Başbakan Özgürgün dün yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafının, 1968 yılında başlayan ve kesintiler yaşansa da 48 yıldır süren müzakere sürecinin her safhasında, adada bir anlaşma niyeti olmadığına tanıklık eden Kıbrıs Türk halkını bu kez de yanıltmadığını söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rum lider Nikos Anastasiades’in BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yürüttüğü 16 aylık çalışmaların ardından mutabakata varıldığını iddia ettiği konuları açıklarken çözümün önündeki engel olmayı ısrarla sürdüreceklerini bir kez daha tekrarladığını belirtti.

Özgürgün, “Türk tarafının, Kıbrıs Türklerinin haklarını gözeten ancak Rum halkının haklarını da dışlamayan adil, kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşma arayışına rağmen, Rumların 48 yıllık müzakere sürecinde böyle bir niyeti hiç olmadığı, olacağına dair bir ihtimal de görülmediği bilinen bir gerçektir” dedi.

2016 yılı başında bu konudaki öngörülerine dikkat çekerek, müzakere sürecinin takvimlenmesini defalarca ve ısrarla talep ettiklerini anımsatan Başbakan Özgürgün, şöyle devam etti:

“16 aydan bu yana sürdürdüğü müzakere süreci sonrasında çözümün ön şartı olarak ileri sürdüğü ve Kıbrıs Türk halkı tarafından kabul edilemez taleplerini New York’ta da yineleyen ve müzakere sürecine ilişkin takvimleme, hakemlik ve beşli konferansa karşı olumsuz tavır sergileyen Rum lider Anastasiades yine zamana oynamıştır. Kıbrıs Türk Halkı, New York zirvesinden ne mucize, ne de ‘garantörlük kalkmazsa çözüm olmaz’ diyerek efelenen Rum lider Anastasiades’e zaman kazandırılmasını beklerdi.”

Başbakan Özgürgün, bütün bu gerçekler ortada iken, halka çözüm umudu pompalamaktan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 64
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 453
Toplam Tekil 4073729
IP 3.139.82.23






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu