BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi lazım” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi lazım”
Tarih: 23.09.2016 > Kaç kez okundu? 1092

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta bir çözümün sağlanmasından sonra bu çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi gerektiğini; bu nedenle de görüştüğü yetkililerle çözümün finansmanı konusunu da ele aldıklarını söyledi.

New York temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önceki gün İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la yaptığı görüşmeden sonra dün de BM binasında Almanya Dışişleri Frank Walter Steinmeier ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ayrı ayrı görüştü. Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmelerin ardından gazetecilere açıklama yaptı, soruları yanıtladı. Steinmeier’i Kıbrıs’taki gelişmeler hakkında bilgilendirdiklerini ve onun görüşlerini dinlediklerini belirten Akıncı, Almanya’nın da Kıbrıs sürecine ilgi duyan AB üyesi ülkelerden biri olduğuna işaret etti. Akıncı, Steinmeier’in davetiyle Berlin’i de ziyaret ettiğini, Kıbrıs’ta da görüştüklerini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la da görüştüğünü ve yarım saat olarak planlanan görüşmesinin bir saati aştığını ifade ederek “Oldukça kapsamlı, yararlı bir görüşme yaptık. Amerika en üst düzeyde ilgisini sürdürüyor” dedi. Amerika’nın sürece Kıbrıs Türk tarafının yaptığı katkının da bilincinde olduğunu ifade eden Akıncı, birbirlerini anlayarak, çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

ABD’nin ilgisinin devam edeceğini çünkü 2016 yılı sonuna kadar geçecek sürenin öneminin farkında olduklarını kaydeden Akıncı, ABD’de yeni bir seçim yapılacağını, BM Genel Sekreteri’nin de yılsonunda değişeceğini; herkesin 2017’nin barındırdığı risklerin farkında olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, “O nedenle 2016 hedefinin ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha karşılıklı çizdik. Bu temaslardan son derece memnunuz. Önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri’yle de yapacağımız görüşmelerde New York toplantılarının önümüzdeki sürece önemli katkılar yapmasını umut ediyorum. New York’taki çalışmalarımızın bizleri hedefe taşıyacak bir merhale olmasını arzu ediyorum ve gelişmeler de bu doğrultuda devam ediyor” diye konuştu.

Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in dün BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı nasıl değerlendirdiği sorusuna karşılık, Anastasidis’in Kıbrıs’la ilgili sözlerinde bazı olumluluklar yanında bazı yanlış değerlendirmeler de bulunduğunu ifade etti. Akıncı, yanlışların ne olduğu yönündeki soru üzerine ise “Ayrıntılarına girmeye gerek yok. Onları New York’tan sonra değerlendirelim. Ama tam anlamıyla vardığımız bazı mutabakatları doğru telaffuz etmediğini gördüğümüz bazı bölümler var. Bunları daha sonra değerlendiririz” dedi. Çözümün maliyeti konusunun görüşmelerde ele alınıp alınmadığı sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Steinmeier ve Biden’la yaptığı temaslarda gündeme gelen bu konunun BM Genel Sekreteri Ban ile yapacağı görüşmelerde de ele alınacağını ifade etti. Finansal boyutun her zaman gündemde olan bir konu olduğunu belirten Akıncı, “Çözümün sağlanmasından sonra bu çözümün uluslararası bir çabayla desteklenmesi gerekir. O nedenle finansman anlamında da konuştuğumuz yetkililerin ilgilerini çekmeye çalışıyoruz zaten onlar da ilgi gösteriyorlar” dedi.



Eide: “Çözüm için ivme varken bunu kullanmak gerek”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs’ta bir çözüm için tarafların elinde ivme varken bunu kullanmanın önemini vurgulayarak “Aksi takdirde tarihe elinizde fırsat varken neden kullanmadığınızın hesabını vermek durumunda kalırsınız” dedi. Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile New York’taki görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eide, görüşmede ele aldıkları konularla ilgili detaya girmek istemediğini çünkü bu görüşmelerin pazar gününe yönelik olduğunu belirterek, “Ama şunu söyleyebilirim ki, tüm tarafların bu toplantının sürecin geleceği bakımından hayati öneme sahip olduğunun farkında olduğunu hissediyorum” ifadelerini kullandı. Akıncı ve Anastasiadis’in, bugüne kadar Kıbrıslı liderlerin elde etmediği bir ilerlemeyi sağladığını kaydeden Eide, bugüne kadar Kıbrıs’ta müzakere edilenlerin çok ilerisinde bulunduklarını, nihai aşamaların zorluğunu bildiklerini ve zamanı en iyi nasıl organize edebileceklerini konuştuklarını kaydetti.

Eide, taraflar arasındaki mekik görüşmeleri yanında IMF ve Dünya Bankası’yla da görüşmeler yapıp yapmadığı sorusuna karşılık şöyle konuştu: “Geçen yıl burada yaptığım bu görüşmeler sayesinde son bir yıldır uluslararası finansal kuruluşlardan çok büyük destek aldık. Kıbrıs’ta hem Dünya Bankası, hem IMF, hem Avrupa Komisyonu, hem Avrupa Merkez Bankası bulunuyor ve sürece derin şekilde müdahildirler. Konu finansmandan çok daha ötedir. Kıbrıs’ta her zaman sorulan soru, çözümü kimin finanse edeceğidir. Bu önemli, bunun üzerinde çalışıyoruz ama bundan daha önemlisi, çözümün sadece ülkeyi birleştirmekle kalmayıp daha iyi bir ekonomik büyüme için temel teşkil etmesini temin etmektir. Çünkü para, sadece aldığınız bir şey değil, yarattığınız bir şeydir ve Kıbrıs’taki ekonomik fırsatlar çok önemlidir. Bir anlaşma, adadaki ekonominin ikiye bölünmüşlüğünü, güneyin Türkiye’yle ticaret yapamamasını, kuzeyin AB ile ticaret yapamamasını, taşımacılık sektörünün kısıtlanması nedeniyle oluşan sürekli fırsat maliyetini ortadan kaldıracak. Örneğin doğal gazdan faydalanılması, bir çözüm durumunda çok daha kolay olacak, Dolayısıyla eğer siyasi düzenlemelerin ekonominin büyümesine yardımcı olan düzenlemeler olduğunu temin edersek, çözümün kendisi Kıbrıs’a belli bir refah getirecek.”

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bu çalışmaların çok başarılı devam ettiğini söylemekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Eğer ortaya bir çözüm planı çıkarsa, bu konuları da çok büyük bir ciddiyetle ele aldığımızı görmüş olacaksınız” ifadelerini kullandı. Eide, son günlerde AB’nin önde gelen liderleriyle de toplantılar yaptığını, onların da sürece güçlü desteklerini teyit ettiğini ve bir çözüm planının ortaya çıkması durumunda, ekonomik destek de dahil, somut destek vermeye hazır olduklarını söylediklerini açıkladı. Eide, yılsonuna kadar çözüme ulaşılması konusunda ihtiyatlı iyimserliğini koruyup korumadığı, yoksa çözümün 2017’ye mi kalacağı konusundaki soruya “Kesinlikle tam da onlar kadar iyimserim” yanıtını verdi. Liderlerin bu yıl içinde bir çözüme ulaşılabileceğine inandıklarını, son günler de dahil, sürekli dile getirdiğini belirten Eide, Rum lider Anastasiadis’in bugün 2016 yılı içinde bir çözüm için çalıştığını BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bütün dünya liderlerine bir kez daha söylediğini ifade etti.

Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da aynı şeyi New York’a gelmek üzere Kıbrıs’tan ayrılırken söylediğine işaret ederek, “Eğer bu liderlerin varmış olduğu bir sonuçsa, ya da yargısıysa, ben buna inanıyorum. Benim onlardan farklı bir takvimim yoktur. Benim ve Genel Sekreter’in işi, liderlerin çözümü gerçekten istemesi durumunda uluslararası toplumun desteğini temin etmek ve yönetmektir” dedi.

Espen Barth Eide, “Pazar günü Kıbrıs’a iyi haberler verebilecek miyiz?” sorusuna karşılık “Toplantının gerçekleşiyor olması bile başlı başına iyi bir haberdir. Çünkü liderlerin yaptığı onlarca görüşme ve uluslararası ilgiye rağmen Genel Sekreter’le sadece ikinci defa üçlü bir görüşmede bir araya geliyorlar. Toplantıya çok iyi hazırlanılıyor ve mümkün olduğunca iyi bir sonuç almaya çalışıyoruz” diye konuştu. Pazar günkü toplantının ardından çok detaylı bilgilerin ortaya çıkmasını beklemediğini kaydeden Eide, bu toplantıda daha çok Genel Sekreter ile iki liderin önümüzdeki haftaları ve ayları nasıl en iyi şekilde değerlendirebileceklerinin ve sürece daha geniş bir uluslararası katılım sağlayabilmek için ne yapacaklarının saptanması açısından önemli olduğunu belirtti.

Espen Barth Eide, önümüzdeki aylarda çoklu bir görüşmeye Türkiye ve Yunanistan’ın hazır olup olmadığı sorusunu yanıtında, her iki ülkenin de sözcüsü olmadığını ve onlar adına konuşmayacağını belirterek, “Ama şunu söyleyebilirim ki iki ülke arasında yapıcı ve yoğun bir diyalog sürmektedir” dedi. Her iki ülke yetkilileriyle de görüştüğüne, aynı zamanda iki tarafın birbiriyle ve diğer ilgili aktörlerle sürece yardımcı olabilmek amacıyla konuştuğunu kaydeden Eide, “Hem Atina, hem de Ankara’dan aldığım net izlenim, yardımcı ve yapıcı olmak için net bir niyet vardır. Çünkü bana yıllardır devam eden bu sorunun çözülmesinin ulusal çıkarlarına olacağını söylüyorlar” dedi. Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda Türkiye ve Yunanistan’ın, stratejik perspektiflerinin gelişeceğini kaydeden Eide, bu amaç için çalıştıklarını, şu anda garantör devlet statüsündeki ülkelerin müdahiliyeti olmaksızın bu sorunu çözemeyeceklerini çünkü kendileriyle ilgili konularda kritik rolleri olduğunu anlattı. Espen Barth Eide, “Çünkü insanlar beğense de beğenmese de Kıbrıs’ın ne şekilde var olabileceğiyle ilgili çerçeveyi belirleyen üç uluslararası antlaşma var. Eğer bu çerçeveyi değiştirmek istiyorsak ancak bu antlaşmalara taraf olan ülkelerin varlığıyla bunu yapabiliriz” diye konuştu.

Kıbrıs’la ilgili çoklu bir toplantının ne zaman yapılabileceğiyle ilgili spekülasyona girmek istemediğini belirten Eide, “Ama şu anda çözüm için bugüne kadar ele geçmiş olan en iyi fırsatın önümüzde olduğunu düşünüyorum. Ve bunu ertelemek veya beklemek, hiçbir şeyi daha iyi hale getirmeyecektir. Bu bir takvim anlamına gelmiyor. Ben bir tarih vermedim ama zamana oynamak ne komşu coğrafyada ne de şu anki parametrelerde bir iyileşme sağlamayacak” ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, “İvme elimizdeyken bunu kullanmak önemlidir. Aksi takdirde tarihe elimizde fırsat varken neden kullanmadığımızın hesabını vermek durumunda kalırsınız” dedi.



Anastasiadis: “Mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantiler ’deki önemli farklılıklar çözümde belirleyici olacak”



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Mülkiyet”, “Toprak”, “Güvenlik” ve “Garantiler”deki önemli farklılıkların olası çözümde belirleyici olacağını söyledi.

Cyprus Mail’in haberine göre, Anastasiadis dün BM Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada, çözümün mali boyutuyla da ilgilenmek gerektiğine işaret etti.

Anastasiadis, “Mülkiyet ve federal devletin işleyişinin maliyeti, anlaşmanın sorunsuz uygulanmasının sağlanması, çözümün ilk günü ve ne gerektireceği, Euro’nun ilk günden yasal olarak önerilmesi ve çözümün çeşitli yönlerinin hızla uygulanması” gibi konuların önemine vurgu yaptı.

Anastasiadis, çözüm yönünde çalışma kararlılığını yineleyerek, yoğun müzakerelere devam edip kısa sürede, mümkünse yılsonuna kadar anlaşmaya ulaşmayı amaçladığını belirtti.

“Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “AB” ve “Ekonomi” başlıklarında birkaç görüş ayrılıkları olduğunu kaydeden Anastasiadis, ancak en önemli farklılıkların “Mülkiyet”, “Toprak” ve “Güvenlik” ve “Garantiler” konularının özünde olduğunu söyledi.

Amacının geçmişteki başarısızlıkları göz ardı edip halka, karmaşık ve yetersiz bir anlaşma değil, net ve iyi hazırlanmış bir anlaşma sunmak olduğunu kaydeden Anastasiadis, siyasi ve ekonomik açıdan uygulanabilir, fonksiyonel ve devam eden bir çözüm sağlamayı hedeflediğini belirtti.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 770
Toplam Tekil 4066905
IP 18.117.183.172






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu