BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı : “Kıbrıs Rum tarafına inatla sürdürmekte oldukları tek taraflı ve güven zedeleyici tutumlarını süratle gözden geçirmeleri için çağrıda bulunuyoruz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı : “Kıbrıs Rum tarafına inatla sürdürmekte oldukları tek taraflı ve güven zedeleyici tutumlarını süratle gözden geçirmeleri için çağrıda bulunuyoruz”
Tarih: 02.09.2016 > Kaç kez okundu? 1248

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, (GKRY) Mısır ile, Hidrokarbon kaynakları konusunda var olan işbirliğini daha da ileriye götürmesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi’nin atmakta oldukları bu olumsuz, kabul edilemez ve gerginliği artıracak adımlara derhal son vermesini istedi ve Kıbrıs Türk halkının haklarının gasp edilmesine ve yok sayılmalarına artık tahammül kalmadığını ifade etti.

Yazılı açıklamada, “GKRY Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypis ile Mısır Petrol Bakanı Tarek el-Molla’nın, 31 Ağustos 2016 tarihinde Kıbrıs Adasının doğalgaz kaynaklarından Mısır’a boru hattı yoluyla iletilecek gazla ilgili olarak bir çerçeve anlaşmasına imza koymalarını şiddetle kınıyor ve Kıbrıs Rum tarafına bu yönde yapmış olduğumuz sayısız çağrı ve önerilere rağmen, inatla sürdürmekte oldukları tek taraflı ve güven zedeleyici tutumlarını süratle gözden geçirmeleri için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz” dendi.

Açıklamada, içinde bulunduğumuz kritik dönemde gerek BM gerekse uluslararası topluluk tarafından tüm paydaşlara ılımlı ve yapıcı olmaları yönünde telkin yapılırken, Rum tarafının hâlihazırda hassas olan dengeleri korumak yerine süreci olumsuz yönde etkileyecek adımlar atmakta direttiği belirtildi ve bunun düşündürücü olduğu kaydedildi.

Rum Yönetimi’nin, Ada’nın çevresindeki doğal kaynaklara eşit hak sahibi Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki hassasiyetini bilmesine rağmen, Kıbrıslı Türklerin haklarını gasp edip yok saymaya devam ettiği ifade edilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Rum tarafının atılan bu adımın iki halk arasında zaten az olan güvene vereceği zararı önemsememekte veya umursamamakta olduğu belirtildi.



Liderler bugün yeniden görüşüyor



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün yeniden bir araya geliyor.

Yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turu için planlanmış yedi görüşmenin üçünü gerçekleştiren liderler; 6, 7 ve 14 Eylül’de de bir araya gelecek.



Akıncı, İngiltere Yüksek Komiseri Kidd’i kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İngiltere Yüksek Komiseri Matthew Kidd’i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve Teknik Komiteler Koordinatörü, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani hazır bulundu.

Görüşme öncesinde basına görüntü alma imkanı sağlandı ancak açıklama yapılmadı.



Meclis Başkanı Siber’den 1 Eylül Dünya Barış Günü mesajı



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında mesaj yayımladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber mesajında, Kıbrıs’ta yaşayabilir, adil, kalıcı, karşılıklı güvene dayalı, geçmiş acıların bir daha tekrarlanmayacağı, güven içinde yaşanabilecek barışın daim olduğu bir çözümün arzulandığını ifade etti.



Serdar Denktaş TC Başbakan Yardımcısı Türkeş ile bir araya geldi



Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, dün Ankara’ya giderek TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile Çankaya Köşkü'ndeki makamında bir araya geldi.

Denktaş görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin etrafında dönen karışıklık ve Kıbrıs sorununun girdiği hızlandırılmış süreçle ilgili görüş alışverişinde bulunmak için Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'e ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkeş, ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıslı yetkililerin her fırsatta kendisini ziyaret ettiğini ancak Türkiye'de yaşanan olaylar nedeniyle kendisinin KKTC'ye çok sık ziyaret gerçekleştiremediğini söyledi.

Konuşmanın ardından bir gazetecinin, Suriye'deki savaştan kaçan Türkmen asıllı bir ailenin Türkiye'ye girmesine izin verilmediğine yönelik sosyal medyada çıkan iddialara ilişkin soru üzerine Türkeş, bu konunun çözüldüğünü belirterek, Suriye'den kaçak girişlerle ilgili devletimizin uyguladığı standart prosedürler olduğunu kaydetti.

Türkeş, bu uygulamanın dışında herhangi bir yaptırımın olmadığını belirterek, "Yoksa oradaki küçük çocuğumuzun, Türkmen bir aileyle ilgili menfi bir tarzı hükümetimizin takınması söz konusu değildir. Bu konu bize intikal ettiğinde, gerek Valiyle gerekse Cilvegözü ile görüşmeler yaptık ve Paşa ailesini Suriye'de bekletildiği karakolda buldular. Aileyi davet ettiler. Sanıyorum şu saatlerde giriş işlemleri tamamlanmış, kimlikleri de verilmiştir." diye konuştu.



KKTC’den patates alıp yurt dışına satan Rum tüccar protesto edildi



KKTC’den patates ithal eden ve bunu yasal yollarla ihraç eden Hristos Hristofi isimli bir Rum tüccarın geçtiğimiz Cumartesi günü, aralarında milletvekilleri, patates üretici ve tüccarlarının bulunduğu 200 kişilik bir grup Rum tarafından protesto edildiği bildirildi.

Rum Alithia gazetesi, eylem ve Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis’in açıklamalarına yer verdi. .

Haberde, patates tüccarı Rum’un “Ahna” (Düzce) bölgesindeki tesislerine giderek, protesto eylemi düzenleyen grupta yer alan 7 milletvekilinin 2 tanesinin DİSİ’den Kiriakos Hacıyannis ve Yorgos Yeorgiyu; Dayanışma Hareketi’nden Mihalis Yorgallas ve ELAM’dan Hristos Hristu ile Lino Papayanni olduğu belirtildi.

Haberde, “tehdit alan Hristofi’nin çıkmaz içerisinde bulunduğu” ve “yeni siparişi iptal etmeyi düşündüğü” yazıldı.

Hristofi’nin “belirli bir partinin üyelerinden” tehditler aldığını kaydeden gazete, patates ticaretine başladığı zaman “tüccarın evine kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldığını” bildirdi.

Gazeteye göre, Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis, patates ihracatçısı Rum’un faaliyetlerinin, tamamen yasal olduğunu söyledi.

Kuyalis, bahse konu kişinin, bakanlığın gerekli bütün kontrollerinden geçtiğini ve patates ticaretinin, Yeşil Hat Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde gerçekleştiğini belirtti.

Protesto edilen patates tüccarı Hristofi, sözde “Mağusa” bölgesindeki üreticilerin kendisini hedef alması sebepleriyle ilgili bir soru üzerine, sorunun, kendisinin yurt dışındaki iyi müşterilere mal satması olduğunu yorumunda bulundu.

Hristofi, bölgedeki üreticiler tarafından “malların Türkiye menşeli olduğuna dair bir yanlış bilgilendirme başlatıldığını" ifade etti.

Gazeteye göre protestocular arasında bulunan DİSİ Milletvekili Kiriakos Hacıyannis, “yasadışı ticaret ve bazı ürünlerin Kıbrıs ürünü olarak vaftiz edilmesinin içerisinde tehlikeler barındırdığını” öne sürdü.



Tarım Bakanı Çavuşoğlu: “Kıbrıs Türk Halkı’nın patatesini bile kabul etmeyen zihniyet Kıbrıs Türk halkıyla nasıl birleşecek?”



Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde yasal yollardan KKTC’den patates ithal eden Rum tüccarın bir grup Rum fanatik tarafından protesto edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu yaptığı yazılı açıklamada, olayın kendilerini üzdüğünü ve endişeye sevk ettiğini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Kıbrıs’ın iki tarafı arasında ticaretin yasal yollarla yapılmakta olduğunu belirterek, tamamen yasal yollardan ticaret yapmaya çalışan Rum tüccarın 200 kişi olduğu söylenen bir grup fanatik Rum tarafından protesto edilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, ticaretin fanatik duygularla engellenmeye çalışıldığını ifade ederek “Kıbrıs Türk halkının patatesini bile kabul etmeyen bir zihniyet, Kıbrıs Türk halkıyla nasıl birleşecek?” diye sordu.

Çavuşoğlu, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’e barışçı nesiller yetiştirilmesi için girişim yapılması çağrısında bulundu.

Güney Kıbrıs’ta eğitim sisteminden başlanarak barışçı nesiller yetiştirilmesi için adımlar atılması gerektiğini anlatan Çavuşoğlu şunları ifade etti.

“Patatesi bile istemeyen bir nesil yetiştirirseniz, anlaşma olsa dahi bu gibi tavırlarla devamlılığı konusunda endişeler taşırız. Başta milletvekilleri olmak üzere protestoya katılanları bu coğrafyada iki halkın yaşadığını kabul etmeye ve dünya görüşlerini bu gerçekten hareket ederek değiştirmeye davet ederim. Komşum için ne yapabilirim duyguları dururken, nasıl yok edebilirim tavırları bu coğrafyadaki insanları mutluluğa götürmez, ancak felakete götürür.”



Liderler mülkiyet konusunu ele aldı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde önceki gün gerçekleştirdikleri ve yaklaşık dört saat süren görüşmede mülkiyet başlığının temel konularını ele aldıkları bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, liderlerin önceki günkü görüşmede mülkiyet başlığındaki görüş ayrılıklarına odaklandıklarını ancak mevcut görüş ayrılıkları arasında köprü kuramadıklarını iddia ederek, konunun ele alınmasına müzakereciler ve teknik komiteler düzeyinde devam edileceğini belirtti.

Mülkiyet başlığında, “mülkün yasal sahibinin kurulacak mülkiyet komitesine ilk başvuruyu yapabileceği konusunda uzlaşı olduğunu ancak taşınmaz konusunda ilk kararı kimin vereceği konusunda fikir ayrılığının devam ettiğini” öne süren gazete, “beş çözüm şekli ve kategorilerde (Downer zamanında uzlaşıya varılan 22 adet kategori) uzlaşı olmasına karşın temel hakları etkileyen ya da etkisiz hale getiren görüş ayrılıklarının olduğunu” iddia etti.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının “mümkün olduğu kadar çok Kıbrıslı Rum’un taşınmazlarını nasıl talep edebileceğinin müzakerelerde garanti altına alınmasını istediği, bunun toprak başlığını da etkileyeceğini” öne sürerken “Kıbrıs Türk tarafının ise anlaşma durumunda Kıbrıs Türk devletçiğine dönecek Kıbrıslı Rumların sayısını sınırlandırmayı istediğini” savundu.

Bir taşınmazda yapılan değişikliklerin nasıl ele alınacağı konusunda da görüş ayrılığı bulunduğunu iddia eden gazete, Kıbrıs Türk tarafının, “taşınmazda yapılan her değişikliğin başka koşullar yarattığı ve şimdiki kullanıcının avantaj elde ettiğini savunduğunu” yazdı.

Haberde, Kıbrıs Rum tarafının, tüm kullanıcıları (Kıbrıslı Türkler, TC kökenlikler, diğer ülkelerin vatandaşları) aynı kefeye koymadığı, Kıbrıs Türk tarafının ise ayırım yapılamayacağını belirttiği öne sürüldü.

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in önceki günkü görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayına dönüşünde yaptığı açıklamada, New York’ta kendisi, Akıncı ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la bir üçlü görüşmenin, “Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanması ve bunun 14 Eylülde kesinleştirilmesi durumunda mümkün olduğunu” söylediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis ayrıca “çoklu konferansın müzakerelerde ilerleme sağlanmaması durumunda gerçekleştirilemeyeceğini” dile getirerek “bu tip konferansların başarısızlığının müzakerelerin mezar taşı olacağını, bunun Sn. Akıncı tarafından da anlaşıldığını” vurguladı.

Akıncı’nın beşli konferans açıklamasının sorulması üzerine ise Anastasiadis “ben çoklu konferanstan bahsediyorum ve çoklu konferanstan bahsetmek için sebeplerim var” yanıtını verdi.

Gazete, Anastasiadis’in önceki günkü açıklamasında, Güney Kıbrıs’taki siyasi partilerin müzakerelerde karartma uyguladığına ilişkin kendisine yönettikleri eleştirilere de sert yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasında sunduğu tezlerin 30 Temmuz tarihinden beridir Rum siyasi partilerinin incelemesine açık olduğunu ancak bugüne kadar sadece iki partinin bunları inceleme talebinde bulunduklarını belirterek, partilerin son altı görüşmeye ilişkin tutanakları da, gizlilik ilkesine uymak şartıyla, görebileceklerini ifade etti.

Rum Ulusal Konseyi’nin 9 Eylül 2009 tarihli toplantısında belirlenen parametrelere uygun olmayan bir planı kabul etmesinin söz konusu olamayacağını da vurgulayan Anastasiadis, halkı bir çözüm planıyla şaşırtmayacağını, öncesinde tam bir bilgilendirme olacağını da belirtti.

Anastasiadis, yaşanan sızıntılar ve bilgilendirilmediklerine dair siyasi partilerin iddiaları sonrasında saklayacak bir şeyi olmadığına karar verdiğini ve partilerin tutanakları zaman zaman görmelerine itirazı bulunmadığını belirterek “Ulusal Konsey kararları arasında bulunmayan, farklı bir yönetim şekli, devletin farklı yapısı hariç, bizi ayıran bir şey olamaz” ifadesini kullandı.

Farklı bir yönetim şekli derken neyi kastettiğinin sorulması üzerine ise Anastasiadis “üniter devletten federal devlete” yanıtını verdi.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1430
Toplam Tekil 4074706
IP 3.17.150.89






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu